Cum se calculeaza lungimea perdelei. Trei pasi pentru croirea sau cumpararea perdelelor dorite

Cum sa croiesti sau sa alegi din magazin perdeaua ca sa arate optim pe fereastra ta? Nu este deloc complicat, asa ca alege materialul si modelul preferat, pentru ca dimensiunile le vei stabili usor. Iata cum se calculeaza lungimea perdelei, ca sa pice cum iti doresti, dar si latimea ca sa ai cutele dorite.

Cum se calculeaza lungimea perdelei. Pune intai galeria

Alege intai suportul: galerie, sina sau fir, in functie de ce fel de perdea vrei sa pui, si monteaza-l pentru ca este posibil sa constati ulterior ca nu il poti fixa la inaltimea dorita. Odata montat, iti va fi clar de unde va porni perdeaua.

Lungimea suportului o vei determina masurand latimea ferestrei si adaugand distanta pe care vrei sa o ocupe perdeaua sau perdelele pe peretii aflati de-o parte si de alta a geamurilor.

In mod obisnuit se lasa cate 20 de cm pe fiecare parte. Astfel, daca ai
o pereche de draperii, le vei putea strange in dreptul peretilor pentru a lasa lumina sa intre pe toata suprafata ferestrei.

cum-se-calculeaza-lungimea-perdelei-1Cum se calculeaza lungimea perdelei. Trei masuri

Sunt trei lungimi dintre care poti alege: la pervaz, la podea si i
ntre ele.

Daca vrei o perdea doar pe lungimea ferestrei, masoara si calculeaza lungimea materialului astfel incat sa ramana 1,25 cm intre pervaz si tivul perdelei.

Daca preferi perdea de sus pana jos sau ti-o impune lungimea ferestrei, lasa o distanta de 2,5 cm ca sa n-o tarasti pe jos.

Lungimea intermediara poate fi stabilita in functie de preferinte, dar este de regula la 15 cm sub pervaz.cum-se-calculeaza-lungimea-perdelei-2

Cum se calculeaza latime

Cand calculezi latimea, trebuie sa masori lungimea suportului pe care se intinde perdeaua si sa adaugi in functie de cat de ample vrei sa fie cutele.

Pentru o perdea care sa stea mai intinsa, inmulteste lungimea suportului cu 1,5 si vei avea latimea care iti trebuie.

Pentru cute obisnuite/pline, inmulteste cu 2, iar pentru cele mai ample, cu 2,5.

In fiecare caz, daca vrei sa pui doua perdele, vei imparti la 2 ca sa obtii latimea fiecareia.

Sursa:  casepractice.ro wereinstitches.co.uk

Surse foto: overstock.com, dewtv.com, karoperdele.ro, ro.all.biz